NAZIV PREDMETA |
Prerada citrusa |
Kod |
|
Nositelj/i predmeta |
Prof. dr. sc. Višnja Katalinić |
Bodovna vrijednost (ECTS) |
4.0 |
|
Suradnici |
|
Način izvođenja nastave (broj sati u semestru) |
|
|
Status predmeta |
Obvezni |
Postotak primjene e-učenja |
0 % |
|
OPIS PREDMETA |
Ciljevi predmeta |
Studenti će steći osnovna praktična znanja o citrusima, njihovom nutritivnom značaju, načinima prerade te glavne grupe proizvoda od citrusa. |
Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet |
|
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja) |
Nakon položenog predmeta studenti će: - poznavati osnovne karakteristike ploda citrusa (taksonomiju, morfologiju, i fiziologiju) - moći demonstrirati temeljne postupke u proizvodnji soka od citrusa - poznavati kemijski sastav i svojstva te načine dobivanja eteričnih ulja citrusa - znati druge proizvode od citrusa i osnove njihovih proizvodnih postupaka kao i nusproizvode koji u tim postupcima nastaju |
Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave |
1. tjedan: Povijest i značaj citrusa. 2. tjedan: Tehnološki razvoji industrije citrusa. 3. tjedan: Opis voća od citrusa. Kemijski sastav i svojstva citrusa. 4. tjedan: Prerada citrusa. 5. tjedan: Tehnologija proizvodnje soka. Standardi (Codex). 6. tjedan: Procesne tehnike i izvedbe u proizvodnji soka. Kemijske reakcije u procesu proizvodnje soka. 7. tjedan: I. kolokvij 8. tjedan: Drugi proizvodi od citrusa. 9. tjedan: Nutritivna vrijednost citrusa. 10. tjedan: Proizvodnja esencijalnih ulja od citrusa. 11. tjedan: Sporedni proizvodi u proizvodnji. 12. tjedan: Kontrola kakvoće. Zakonski propisi. 13. tjedan: Karakterizacija esencijalnih ulja od citrusa primjenom HPLC-MS. 14. tjedan: Sadašnja i buduća primjena esencijalnih ulja od citrusa. Terapeutska svojstva esencijalnih ulja. 15. tjedan: II. kolokvij |
Vrste izvođenja nastave: |
|
Obveze studenata |
Nazočnost na predavanjima i seminarima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice, te obvezno prisustvo vježbama i terenskoj nastavi. |
Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta): |
Pohađanje nastave |
0.5 |
Istraživanje |
0.0 |
Praktični rad |
0.5 |
Eksperimentalni rad |
0.0 |
Referat |
0.0 |
|
|
Esej |
0.0 |
Seminarski rad |
0.0 |
|
|
Kolokviji |
3.0 |
Usmeni ispit |
1.5 |
|
|
Pismeni ispit |
1.5 |
Projekt |
0.0 |
|
|
|
Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Gradivo predmeta podijeljeno je na tri cjeline koje studenti polažu preko parcijalnih pismenih ispita ili pak pristupanjem cjelokupnom ispitu na kraju semestra. Ispit se smatra položenim ukoliko studenti postignu najmanje 60%. Konačna ocjena formira se temeljem ocjena iz parcijalnih ispita. Bodovanje: <60% student nije zadovoljio; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5) |
Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija) |
Naslov |
Broj primjeraka u knjižnici |
Dostupnost putem ostalih medija |
G. Dugo and A. Di Giacomo, Citrus The genus citrus, Taylor&Francis, London, 2002 |
0 |
Da |
D. A. Kimball, Citrus processing. A complete quide, Sec. ed. C.H.I.P.S., 1999 |
0 |
Da |
A. Di Giacomo,and B. Mincione, Gli olii essenziali agrumari in Italia, baruffa editore (Reggio Calabria)1994 |
0 |
Da |
D.M. Barrett, L.P. Somogyi, H.S. Ramaswamy, Processing Fruits: Science and Technology, Sec. Ed., CRC Press, Basel, 2004 |
0 |
Da |
W. Jongeng, Processing fruits: Science and technology, Vol. 1. and Vol. 2., Technomic, Basel, 1996. |
0 |
Da |
|
Dopunska literatura |
P.R. Ashort, Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices, Chipsbooks, 1998. G.A. Tucker, L.F.J. Woods, Enzymes in food processing, AVI Publishing Company, New York, 1991. T. W. Goodwin, Plant pigments, Academic Press Limited, London, 1998. S. Nagy, C.S. Chen, P.E. Shaw, Fruit juice processing and technology, Auburndale, Florida, 1993.
|
Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja |
Praćenje kvalitete i uspješnosti izvođenja nastave i usvajanja znanja (vještina), prati se na razini: (1) nastavnika, prihvaćanjem sugestija polaznika i kolega, (2) fakulteta, provođenjem anketiranja polaznika o kvaliteti nastave. |
Ostalo (prema mišljenju predlagatelja) |
|