Prerada grožđa

NAZIV PREDMETA Prerada grožđa

Kod

KTD201

Godina studija

0.

Nositelj/i predmeta

Prof. dr. sc. Višnja Katalinić

Bodovna vrijednost (ECTS)

8.0

Suradnici

Način izvođenja nastave (broj sati u semestru)

P S V T

45

15

30

0

Status predmeta

Obvezni

Postotak primjene e-učenja

0 %

OPIS PREDMETA

Ciljevi predmeta

Omogućiti studentu da stekne osnovno znanje o grožđu kao sirovini za proizvodnju čitavog spektra proizvoda, glavnim značajkama procesa proizvodnje vina,; specifičnostima proizvodnje bijelih, crnih i roze vina; čimbenicima koji utječu na kvalitetu sirovine i finalnog proizvoda i zakonskim ograničenjima.

Uvjeti za upis predmeta i ulazne kompetencije potrebne za predmet

 

Očekivani ishodi učenja na razini predmeta (4-10 ishoda učenja)

Student će nakon uspješno savladanog predmeta moći:
- navesti najvažnije i druge proizvode od grožđa
- opisati mehanički sastav grožđa i definirati najvažnije kemijske sastojke grožđa i vina
- definirati glavne faze vinifikacije grožđa i specifičnosti proizvodnje crnog, bijelog i rose vina,
- razumjeti ulogu i uobičajenih predfermentativnih i postfermentativnih postupaka,
- definirati proces alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije
- definirati ulogu sumpornog dioksida u vinarstvu i zakonska ograničenja njegove primjene
- razumjeti važnost zbrinjavanja i mogućnosti uporabe nusprodukata vinifikacije

Sadržaj predmeta detaljno razrađen prema satnici nastave

1. tjedan: Grožđe-sirovina za proizvodnju vina; Mehanički i kemijski sastav grožđa
2. tjedan: Sorte grožđa; Utjecaj nekih čimbenika na kakvoću sirovine
3. tjedan: Podrum, oprema, sanitacija
4. tjedan: Dozrijevanje i berba grožđa Prerada grožđa u mošt. Predfermentativni postupci. Kvasci u vinarstvu.
5. tjedan: Biokemija i kinetika alkoholne fermentacije. Mliječne bakterije i jabučno mliječna fermentacija. Octene bakterije.
6. tjedan: Tehnologija bijelih, crnih i ružičastih vina
7. tjedan: I. kolokvij
8. tjedan: Kemijski sastav vina. Fizička i kemijska stabilnost vina (stabilnost tartarata, proteina, koloida).
9. tjedan: Uloga sumpornog dioksida
10. tjedan: Primjena enzima u proizvodnji mošta i vina
11. tjedan: Postfermentativni postupci: Stabilizacija, bistrenje, filtriranje, centrifugiranje, starenje vina, mikrooksigenacija vina, flaširanje
12. tjedan: Bolesti i mane vina
13. tjedan:Tehnologija pjenušavih vina, specijalnih vina, vina od bobica napadnutih plemenitom plijesni. Kontrola kakvoće i senzorska ocjena vina; Zakonska ograničenja u proizvodnji vina;
14. tjedan: Tehnologija vinskih destilata. Ulje sjemenki grožđa. Pigmenti grožđa. Antioksidanti iz grožđa. Sporedni produkti vinifikacije s ekonomskog i ekološkog stanovišta.
15. tjedan: II. kolokvij

Vrste izvođenja nastave:

Obveze studenata

Nazočnost na predavanjima i seminarima u iznosu od najmanje 70% predviđene satnice, te obvezno prisustvo vježbama i terenskoj nastavi.

Praćenje rada studenata (upisati udio u ECTS bodovima za svaku aktivnost tako da ukupni broj ECTS bodova odgovara bodovnoj vrijednosti predmeta):

Pohađanje nastave

1.0

Istraživanje

0.0

Praktični rad

1.5

Eksperimentalni rad

0.0

Referat

0.0

Terenska nastava

0.5

Esej

0.0

Seminarski rad

0.5

 

 

Kolokviji

1.5

Usmeni ispit

0.0

 

 

Pismeni ispit

0.0

Projekt

0.0

 

 

Ocjenjivanje i vrjednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu

Gradivo predmeta podijeljeno je na tri cjeline koje studenti polažu preko parcijalnih pismenih ispita ili pak pristupanjem cjelokupnom ispitu na kraju semestra. Ispit se smatra položenim ukoliko studenti postignu najmanje 60%. Konačna ocjena formira se temeljem ocjena iz parcijalnih ispita.
Bodovanje: <60% student nije zadovoljio; 60-70% dovoljan (2); 70-80% dobar (3); 80-90% vrlo dobar (4); 90-100% izvrstan (5)

Obvezna literatura (dostupna u knjižnici i putem ostalih medija)

Naslov

Broj primjeraka u knjižnici

Dostupnost putem ostalih medija

P. Riberau-Gayon et.al. Handbook of enology Vol 1Vol 2; John Wiley&Sons, Ltd., Chichester, 2006.

0

Da

R.S. Jackson, Wine Science, Academic Press, New York, 2000.

0

Da

J.L. Jackobson, Introduction in wine laboratory practices and procedures, Springer, New York, 2006.

0

Da

R.B. Boulton et al., Principles and practices of winemaking, New York, Chapman/Hall, 1996.

0

Dopunska literatura

B.W. Zoecklein, K.C. Fugelsang, B.H. Gump, F.S. Nurs, Wine analysis and production, Kluwer Ac./Plenum Pubishers, New York, 1995.
M.A. Amerine, C.S. Ougs, Methods for analysis of musts and wines, John Wiley&Sons, 2000.
R.P. Vine, Winemaking: Form grape growing to market place, Springer, New York, 2002.
M.A. Amerine; H.W. Berg, R.E. Kunkee, C.S. Ough, V.L. Singleton, A.D. Webb, Technology of winemaking, Avi Publishing Co., Westport, Connecticut, 1980.
K.C. Fugelsang, Wine microbiology, New York, ChapmanHall, 1997.

Načini praćenja kvalitete koji osiguravaju stjecanje utvrđenih ishoda učenja

Praćenje kvalitete i uspješnosti izvođenja nastave i usvajanja znanja (vještina), prati se na razini: (1) nastavnika, prihvaćanjem sugestija polaznika i kolega, (2) fakulteta, provođenjem anketiranja polaznika o kvaliteti nastave.

Ostalo (prema mišljenju predlagatelja)